ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019, η ΣΤ΄ τάξη του Δημ. Σχ. Νησίου και τα αντίστοιχα τμήματα του 4ου Δημ. Σχ. Αλεξάνδρειας επισκέφτηκαν το eduACT  (Δράση για την Εκπαίδευση), ένα μη κερδοσκοπικό-αγαθοεργές σωματείο Ρομποτικής, στη Θεσσαλονίκη. Οι μαθητές μας, αφού ξεναγήθηκαν στον χώρο του, συμμετείχαν σε πρόγραμμα, πραγματοποιώντας υπολογισμούς και κατασκευές με ρομπότ και μαθαίνοντας τι είναι ρομποτική, τι μπορεί να μας προσφέρει και πώς να ανακαλύψουν οι ίδιοι τη γνώση.

Ευχαριστούμε τους Εκπαιδευτικούς των Σχολείων που συμμετείχαν, όπως και το εκπαιδευτικό προσωπικό του eduACT, που με υπομονή και αγάπη εξηγούσαν και τη παραμικρή απορία στους μαθητές μας, ώστε να έχουν μία γενικότερη άποψη για την Εκπαιδευτική Ρομποτική, μία επιστήμη που εξελίσσεται ραγδαία και με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Οι Δ/ντές

του Δημ. Σχ. Νησίου και του 4ου Δημ. Σχ. Αλεξάνδρειας

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

 

 

Επίσκεψη των τάξεων Ε΄1 και Στ΄1 στο Ρουμλούκι

Την Τρίτη 15/5/2018 οι Ε΄1 και Στ΄1 τάξεις του 4ου Δημοτικού Σχολείου, επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Όμιλο Ντόπιων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων « Το Ρουμλούκι», στα πλαίσια του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων «Αλεξάνδρεια, γνωρίζω το σήμερα, μαθαίνω το χθες».

Τα παιδιά αρχικά ενημερώθηκαν για την ιστορία του συλλόγου από τον πρόεδρό του τον κο Κορφιώτη Δημήτριο.

Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στον εκθεσιακό-μουσειακό χώρο του συλλόγου, όπου γνώρισαν τον τρόπο κατασκευής των σπιτιών των εντόπιων. Είδαν παλιά αντικείμενα, τα ακούμπησαν, τα επεξεργάστηκαν.

Κατόπιν η χοροδιδάσκαλος του συλλόγου κα  Όλγα Καστανά τους μίλησε για τις φορεσιές των εντόπιων. Αναφέρθηκε στην παράδοση που υπάρχει για το κατσούλι, τον γυναικείο κεφαλόδεσμο, ενώ έγινε αναφορά και στα επιμέρους τμήματα της γυναικείας φορεσιάς. Μία μαθήτρια ντύθηκε με την παραδοσιακή φορεσιά, ενώ τα παιδιά παρακολούθησαν και τον τρόπο δεσίματος του νυφιάτικου κεφαλόδεσμου. Χόρεψαν όχι μόνο ντόπιους χορούς αλλά και από άλλες περιοχές.

Στον εναπομείναντα χρόνο, αφού δέχθηκαν κάποια κεράσματα από τα μέλη του συλλόγου, έπαιξαν στον εξωτερικό χώρο.

Φανερά ευχαριστημένοι μετά από αρκετή ώρα αποχαιρετήσαμε τους ανθρώπους του συλλόγου και επιστρέψαμε στο σχολείο.

 

Επίσκεψη των τάξεων Ε΄1 και Στ΄1 στον Αμάραντο

Την Πέμπτη 3/5/2018 οι Ε΄1 και Στ΄1 τάξεις του 4ου Δημοτικού Σχολείου, επισκέφθηκαν το Λαογραφικό και Εκπολιτιστικό σύλλογο « Ο Αμάραντος», στα πλαίσια του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων «Αλεξάνδρεια, γνωρίζω το σήμερα, μαθαίνω το χθες».

Τα παιδιά αρχικά ενημερώθηκαν για την ιστορία του συλλόγου, πότε έγινε, ποιοι τον έφτιαξαν, για την περιοχή από την οποία κατάγονται, τα Σέρβια Κοζάνης, την ιστορικότητά της, τη σημασία της. Έμαθαν με τι ασχολούνταν οι κάτοικοι εκείνης της περιοχής, όπως και τους λόγους που τους ανάγκασαν να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές.

Όσον αφορά τον Γιδά (Αλεξάνδρεια) τους έγινε γνωστό το πότε ήρθαν (δεκαετία του 1950), σε ποια σημεία του τότε οικισμού έμειναν (οδός Βιζυηνού, περιοχή γύρω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο και στα Αμπελοτόπια), με ποιες δουλειές ασχολήθηκαν (γεωργία, οικοδομικές εργασίες).

Τους μίλησαν για τα ήθη και έθιμα που είχαν στα Σέρβια Κοζάνης αλλά και για αυτά που διατηρούνται στην Αλεξάνδρεια μέχρι σήμερα(άναμμα φανού τις απόκριες). Φόρεσαν τις παραδοσιακές ενδυμασίες και γνώρισαν το καθένα κομμάτι, τόσο της ανδρικής όσο και της γυναικείας.

Καθώς ο σύλλογος έχει ένα μικρό εκθεσιακό χώρο, τα παιδιά είδαν, επεξεργάστηκαν, άγγιξαν ορισμένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν παλιά, ενώ έμαθαν και τον τρόπο χρήσης τους.

Φανερά ευχαριστημένοι μετά από αρκετή ώρα αποχαιρετήσαμε τους ανθρώπους του συλλόγου και επιστρέψαμε στο σχολείο.

   

Ο “Παυσίλυπος” στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας

Την Πέμπτη 29/3/2018 επισκέφθηκαν το σχολείο μας εκπρόσωποι του συλλόγου Κολινδρινών «Ο Παυσίλυπος». Αυτό έγινε στα πλαίσια του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων «Αλεξάνδρεια, γνωρίζω το σήμερα, μαθαίνω το χθες» των Ε΄1 και Στ’1 τάξεων.

Τα παιδιά στην αρχή άκουσαν για τον τόπο καταγωγής τους, τον Κολινδρό Πιερίας, την ιστορία του και τη συμβολή του στον Μακεδονικό Αγώνα. Αναφέρθηκαν οι δουλειές με τις οποίες ασχολούνταν οι κάτοικοί του. Έμαθαν τους λόγους που τους ανάγκασαν να μεταναστεύσουν και τις περιοχές όπου πήγαν. Αμερική, Αυστραλία, Καναδάς,  Άραχος, Θεσσαλονίκη, Γιδάς(η μετέπειτα Αλεξάνδρεια).

Όσον αφορά το Γιδά (Αλεξάνδρεια) τους έγινε γνωστό το πότε ήρθαν(1950), σε ποια σημεία του τότε οικισμού έμειναν(οδός Κολινδρού), με ποιες εργασίες ασχολήθηκαν (γεωργία, εμπόριο). Άκουσαν επίθετα αυτών που εγκαταστάθηκαν στην Αλεξάνδρεια όπως Πλατσάς, Λακασάς, Βαϊνάς και άλλα.

Τους μίλησαν για τα ήθη και έθιμα που είχαν στον Κολινδρό αλλά και αυτά που διατηρούνται σήμερα στην Αλεξάνδρεια, όπως Κλήδονας, χάσκα. Κατάλαβαν πως τα παιχνίδια που έπαιζαν παλιά μοιάζουν αρκετά με τα σημερινά, όπως το κρυφτό και το ποδόσφαιρο στα οποία χρησιμοποιούσαν μεταλλικά κουτιά.

Με αφορμή τα έθιμα και τα παραδοσιακά παιχνίδια βγήκαμε στην αυλή και τα παιδιά έκαναν τη χάσκα και έπαιξαν το κρυφτό με το κουτί. Διασκέδασαν, χάρηκαν, έτρεξαν, γέλασαν, έφαγαν το λουκούμι της χάσκας. Λίγο πριν το κουδούνι ευχαριστήσαμε τους εκπροσώπους του συλλόγου για τα πολύ ενδιαφέροντα που μας είπαν και τα παιχνίδια που παίξαμε.

 

 

 

 

 

Κουκαράς

Κουκαράς

Στα πλαίσια του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων «Αλεξάνδρεια, γνωρίζω το σήμερα, μαθαίνω το χθες»  η Στ΄1 και η Ε΄1 του 4ου Δημοτικού σχολείου επισκέφθηκαν το Σύλλογο Ποντίων & Περιχώρων της Αλεξάνδρειας.

Στην ενημέρωση που τους έγινε αναφέρθηκαν και ορισμένα έθιμα που γίνονταν στον Πόντο. Ένα από αυτά ήταν και ο Κουκαράς. Σύμφωνα με αυτό σε ένα κρεμμύδι κάρφωναν 7 φτερά, όσες και οι εβδομάδες της Σαρακοστής. Αφού το έφτιαχναν το κρεμούσαν ψηλά για να φοβούνται τα παιδιά. Κάθε εβδομάδα έβγαζαν και ένα φτερό μέχρι το Πάσχα.