Κατασκευή πασχαλινών λαμπάδων
Οι μαθήτριες και οι μαθητές των δύο τμημάτων της Ε? (πέμπτης) τάξης, με την απαραίτητη καθοδήγηση από τις δασκάλες τους, Γώτη Ευαγγελία και Λιλιοπούλου Παναγιώτα, έφτιαξαν με πολύ ενθουσιασμό, φαντασία και δημιουργικότητα πολύ όμορφες και πρωτότυπες πασχαλινές λαμπάδες, για να κρατήσουν εκείνοι, οι συγγενείς και οι φίλοι τους το βράδυ της Ανάστασης!
Το έθιμο της λαμπάδας
Σύμφωνα με την Ελληνορθόδοξη παράδοση το έθιμο της λαμπάδας, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, βρίσκει τις ρίζες του στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, όταν το Μεγάλο Σάββατο βαφτίζονταν οι νέοι πιστοί ως χριστιανοί και την ώρα του μυστηρίου κρατούσαν στα χέρια τους λαμπάδα αναμμένη, η φλόγα της οποίας συμβόλιζε το φως του Χριστού, που στο εξής θα φώτιζε την ψυχή του νέου χριστιανού.
Στις μέρες μας, τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου ανάβουμε τη λαμπάδα μας με το Άγιο φως, το οποίο συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού. Το Άγιο φως, όπως υποστηρίζουν οι ορθόδοξοι χριστιανοί ανά τον κόσμο, αποτελεί ένα θαύμα που συμβαίνει κάθε χρόνο στον πανάγιο τάφο στα Ιεροσόλυμα.
Σύμφωνα με την παράδοση, στον θόλο του Ναού της Αναστάσεως κάθε χρόνο, το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, εμφανίζονται φλόγες και αστραπές που κανείς δεν γνωρίζει από που προέρχονται. Μαρτυρίες μάλιστα, αναφέρουν ότι πολλές λαμπάδες των πιστών ανάβουν μόνες τους και ότι η φλόγα δεν μπορεί να τους κάψει τα πρώτα λεπτά. Το Άγιο αυτό φως μεταφέρεται σε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες, έτσι ώστε να μεταδοθεί από τους ιερείς στις λαμπάδες των πιστών, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.
Θεωρείται, επίσης, μεγάλη τύχη να φτάσει κάποιος με τη λαμπάδα αναμμένη στο σπίτι του μετά την εκκλησία, ενώ πολλοί με τη φλόγα των κεριών σχηματίζουν έναν σταυρό στο κατώφλι του σπιτιού τους, για να έχουν καλή τύχη.
Το έθιμο, λοιπόν, της πασχαλινής λαμπάδας ουσιαστικά συμβολίζει τη δύναμη της αγάπης, την οποία λαμβάνουμε από το φως του Χριστού την ώρα της Ανάστασής του και το οποίο εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, μεταφέροντας το μήνυμα της αγάπης από τον έναν στον άλλο.
(Φωτογραφίες)