Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βεργίνα και στον ΥΗΣ Σφηκιάς

Την Τετάρτη 4 Απριλίου 2012 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη για τους  μαθητές της Γ? και Δ? τάξης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βεργίνας και στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό Σφηκιάς.

Η Βεργίνα βρίσκεται πολύ κοντά στις Αιγές, την τοποθεσία της αρχαίας πρωτεύουσας της Μακεδονίας. Το Αρχαιολογικό  Μουσείο της Βεργίνας έχει χτιστεί εκεί ακριβώς όπου βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι, δηλαδή κάτω από τον μεγάλο τύμβο. Οι μαθητές  ξεναγήθηκαν στο υπόγειο Μουσείο της Βεργίνας, ενημερώθηκαν για τα γεγονότα της συγκεκριμένης ιστορικής περίοδου στην περιοχή και θαύμασαν τα ευρήματα των αρχαιολόγων.

Άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις πληροφορίες για την αρχιτεκτονική των μακεδονικών τάφων και επισκέφθηκαν τους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας, τον τάφο του Φιλίππου Β?, τον τάφο της Περσεφόνης και τον τάφο του Πρίγκιπα.
Εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα του μουσείου, που αφορούν αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα στους τάφους, όπως η χρυσή λάρνακα με τον δεκαεξάκτινο ήλιο, το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς, η χρυσελεφάντινη ασπίδα, η περικεφαλαία, το μεγάλο σπαθίη πανοπλία, οι λόγχες, οι χάλκινες περικνημίδες και το επίχρυσο κολλάρο, τα οποία βρέθηκαν στον τάφο του Φίλιππου του Β?. Η χρυσή λάρνακα, που περιείχε τα οστά του Φιλίππου, μαζί με το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς είναι δυο από τα πιο πολύτιμα ευρήματα που έχει βγάλει στο φως αρχαιολογική σκαπάνη σε όλο τον κόσμο.

(Φωτογραφίες):


Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό της Σφηκιάς. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του σταθμού, ενημερώθηκαν για την κατασκευή του φράγματος, αλλά και για την παραγωγή ενέργειας μέσα από την αξιοποίηση του νερού.

Ο ΥΗΣ Σφηκιάς είναι ο πρώτος Σταθμός άντλησης?ταμίευσης που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα και διαθέτει 3 μονάδες. Αποθηκεύει το πλεόνασμα υδροηλεκτρικής ενέργειας, για να την αποδώσει όταν υπάρχει υπερβάλλουσα ζήτηση σε σχέση με την παραγωγή. Τα υδροηλεκτρικά αυτά έργα υποκαθιστούν σε πολλές περιπτώσεις τα ορυκτά καύσιμα, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και στον περιορισμό του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

(Φωτογραφίες):

(Βίντεο):

Comments are closed.